Spansk tapas historie og opprinnelse

Spansk tapas historie og opprinnelse.

 

Definisjon av tapas.
La oss starte med definisjonen. I følge det Royal Spanish Academy, så er tapas:  En  vilkårlig liten porsjon av mat servert sammen med alkoholdig drikke.

Taps kamskjell
Kamskjell servert på en seng av poteter.

Opprinnelse

Av de forskjellige legender om tapasen opprinnelse, så involverer King Alfonso XIII eller King Fernando XVII som i følge  en av de eldste restauranter i Spania, El Ventorrillo del Chato, forteller at King Fernando XVII besøkte denne restauranten på sine reiser..

Uansett hvilken konge det virkelig er, så går alle historiene som dette.

På en reise langs en av de lengste rutene i Andalucia, så ble kongen servert et glass med vin med en skive ost på toppen (noen sier det var brød med skinke). Selv om kongen visste at skiven ble brukt som et «tapardera», et dekke for å beskytte vinen mot støv og insekter, så spiste han det alltid. Etter denne hendelsen er det blitt sagt at kongen alltid spurte etter tapas til sin vin uansett hvor han reiste.

Se mer om Tapas opprinnelsen i videoen her.

 

 

En annen legende påstår at opprinnelsen av tapas er relatert til den syke King Alfonso XEl Sabio den Wise, som trengte å spise små snacks og små mengder av vin mellom måltider for å bli frisk. Det er blitt sagt at så snart kongen fikk tilbake sin helbred så besluttet han at alle kroer og barer i distriktet alltid skulle servere snacks sammen med vin.

Det er også en legende som har sin opprinnelse fra landsbygda, helt ulikt de andre historiene fra de kongelige, som fokuserte på at arbeiderklassens behov for næring under lange og tunge arbeidsøkter. Legenden forteller at bønder og arbeidere hadde et glass vin og snacks som mellommåltid.

Opprinnelsen til tapas var en liten plate med mat som ble lagt på toppen av vinglasset for å beskytte mot fluer og støv, som stammer fra verbet tapar, som betyr å dekke til. Selv om man vanligvis må betale for tapas i dag, så er det fremdeles byer, slik som Granada, som er kjent for å servere fri tapas når man bestiller en drink i en bar.

Dagens tapas i Spania.
For spanjoler er tapas fortsatt et lunsjmåltid eller et lite mellommåltid i kombinasjon med litt godt drikke i glasset, hvor man blir servert et antall småretter som til sammen blir det måltidet man ønsker.
På ekte spansk vis skal det også serveres alkoholdig drikke til måltidet
For restauranter og barer er det blitt et kjærkommet måltid, enten det er en enkelt rett, eller flere retter.

Forskjellige tapasretter
Venner spiser tapas utendørs
Tapas meny
Den kulinariske viktighet av Tapas.

 

Tapas er av stor kulinarisk viktighet for Spania, og er blitt en form for national identifikasjon. Spanske byer er i konstant konkurranse om å ha de beste tapas barer, og det finnes mye informasjon på ulike web-sider. Her er en liste over noen av de best av steder å spise tapas. Velg mellom Malaga, GranadaMadrid, Seville, Cordoba og San Sebastian. Disse stedene blir av mange ansett til å være de ledende byene i Spania for å oppleve autentisk tapas.

I Barcelona hvor vi har vært flere ganger er det et utall av tapasrestauranter, og turistene er en vesentlig del av kundegrunnlaget. Her kan man få servert tapas fra tidlig formiddag til de sene kveldstimer. Selv for spanjoler er det også blitt slik at de også har gått vekk fra den opprinnelige ideen med at tapas kun er lunsj- eller mellommåltid til at det har blitt et uformelt kveldsmåltid til erstatning for en mer for formell middag enten det er en vennegjeng eller familie.

Flørtende kvinne drikker vin og spiser tapas.

Utenfor Spania.
Fra å være en enkel anretning er nå Tapas blitt en International kulinarisk trend, og blir delvis tilpasset nasjonale tradisjoner. I hele Vest Europa og USA kan man nå finne Tapasrestauranter.
For mange cateringfirmaer i Norge er tapas blitt en meget god erstatter for et tradisjonelt koldtbord, og da svært ofte som et hovedmåltid ved festlige anledninger. Dette har jo også sammenheng med at det norske folk har reist mye til landene rundt Middelhavet og har fått smaken på denne type av mat. Her kan både vertskap og cateringfirmaet få presentert litt mer spennende smak og presentasjon enn et tradisjonelt koldtbord gir rom for.

Ta kontakt på telefon 901 66 500

post@borgcatering.no

Tapas, konfirmasjon, bryllup, koldtbord
Borgcatering
Tapas med skinke
Skinke pyntet til servering

 

Spansk tapas historie og opprinnelse
Indrefilet lam klar for servering

 

For mange firmaer blir det benyttet en tapasanretninger til å erstatte tradisjonelle snitter til lunsjservering i forbindelse med ulike presentasjoner.

Kilder.

https://www.spain-holiday.com/

Vår tapas historie og opprinnelse.

Vår vei til å lage en tapas meny.


Vil fortelle litt om vår vei til å servere tapas til ulike selskaper som konfirmasjon, bryllup og øvrige anledninger.

I 2008 og 2009 og de påfølgende år, reiste vi flere ganger til Barcelona og omegn.  Vi spiste oss gjennom et utall av tapas måltider. Etter hvert kom vi hjem med omkring 50 retter som vi mente kunne selge til norske kunder. Etter å ha presentert disse rettene, fant vi ut at det var vanskelig å administrere så mange ulike retter.

Det viste seg også at det var heller ikke så enkelt for våre kunder.  De ønsket et ferdig oppsett hvor det ble garantert at maten ble vellykket.  Vi inviterte oss selv derfor til flere selskaper.  Dette gav da fort svar på hva som falt i smak, og framfor alt  – -hva som ikke falt i smak.

Da hadde vi fått redusert antall retter. Neste steg var å presentere en meny hvor hver rett hadde sin egen særegne smak.  Samt at det var en sammenheng mellom de forskjellige rettene.

Med vår tilknytning til det thailandske kjøkken som har et utrolig spekter av smaker, la vi også inn et par thairetter. Nå sto det igjen var  å rendyrke hvert enkelt produkt.  For å perfeksjonere smaken og for å unngå allergi i størst mulig grad.  Etter de tilbakemeldinger vi har fått, så mener vi at vi har lykkes med det på denne menyen.

Denne menyen er vår basismeny.   Noen av våre kunder ønsker å sette sitt personlige preg på menyen, eller at allergi setter begrensninger i hva som kan serveres.  Borg Catering etterkommer selvsagt dette så langt det er praktisk mulig. All mat er ferdig anrettet på fat eller i annen egnet emballasje.  Alt er beregnet å settes direkte på bordet, slik at vertskapet skal kunne vie sin oppmerksomhet til gjestene.

Julebord

Borg Catering leverer alternativt julebord i Sarpsborg

Selv om julebord sesongen kan virke langt unna nå på sensommeren, kommer den raskt nok for de som skal arrangere.  Dette vet vi hos Borg Catering av erfaring.

Når du skal organisere julebordet, er vi gjerne behjelpelig for planlegging.  Vi sikrer at ditt selskap gjennomføres godt.  Borg Catering vet hva som skal til for at ditt selskap blir en fornøyelig opplevelse som ansatte og gjester kommer til å huske.

Vi kan leverere tradisjonelt Norsk julebord-buffé bestående av ribbe, medisterkaker, medisterpølser med tilbehør eller pinnekjøtt med tilbehør.


Alternativt julebord:

Litt lei det tradisjonelle julebordet? Eller ønsker du alternativer til svinekjøtt? Det er blitt moderne å kombinere norsk julemat med litt mer eksotisk mat som tapas eller kanskje litt Thai-mat eventuelt fersk sushi.


Ta kontakt med oss i dag, så begynner vi planleggingen av ditt julebord for 2017

Borg Catering Logo

Tradisjonen for en fest eller selskap rundt juletider der det blir servert tradisjonell julemat og god drikke går helt tilbake til middelalderen.

I henhold til skikken var det vanlig å la maten stå framme hele jula slik at fattige og omstreifere kunne forsyne seg.  I dag er maten på julebordet ofte servert i form av en buffét.  Hos Borg Catering leverer vi i hovedsak tradisjonelt julebord bestående av ribbe, medisterkaker og medisterpølser med tilbehør.  Vi leverer pinnekjøtt med tilbehør.

Ønsker dere kanskje kombinere julebord med litt mer eksotisk mat som tapas eller kanskje litt thaimat eller sushi?

Å supplementere bufféten med andre alternativer begynner å bli ganske vanlig.  Folk er invitert til mange julebord under sesongen og man fort kan bli lei mye tung mat hele tiden.  Flere ønsker også å derfor og tilby alternativ julemat.  Da er det ikke er så stort fokus på svinekjøtt som på det tradisjonelle norske julebordet.  Uansett ønske, leverer vi og planlegger ditt julebord sammen med deg.  Vi sikrer at alle – – både dine gjester og ikke minst deg selv, får en fin og minnerik feiring i julebordsesongen.

julebord